Slabija prodaja automobila srednje klase

Bez autora
Nov 01 2011

U prvih deset meseci prodato je oko 27.000 novih automobila, što znači pad od oko 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada je kupljeno skoro 33.000 novih vozila. Zanimljivo je da je najviše pala prodaja najjeftinijih automobila iz takozvane A i B klase, dok su oni skuplji modeli pronalazili kupce u istom obimu kao i prošle godine. Najveći udar krize, nepovoljnih kredita, osetili su oni sa najplićim džepom, dakle kupci najjeftinijih automobila. Totalno je zakočio sa prodajom „punto“, koji je „nosio“ prodaju dok je bilo subvencionisanih kredita. S druge strane, očigledno, da za luksuz nema zime. Iako spadaju u takozvanu „premijum“ klasu automobila „Audi“, BMV, „Mercedes“ i „Porše“ su, na primer, prema podacima koji su bili dostupni „Novostima“, prodali čak nešto više automobila u prvih deset meseci ove nego u istom periodu prošle godine. Zato i ne čudi da na Salonu u Beogradu prvo „planu“ najskuplji modeli i da većina bude plaćena u gotovom.

Slabija prodaja automobila srednje klaseU prvih deset meseci prodato je oko 27.000 novih automobila, što znači pad od oko 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada je kupljeno skoro 33.000 novih vozila.

Zanimljivo je da je najviše pala prodaja najjeftinijih automobila iz takozvane A i B klase, dok su oni skuplji modeli pronalazili kupce u istom obimu kao i prošle godine.

- Najveći udar krize, nepovoljnih kredita, osetili su oni sa najplićim džepom, dakle kupci najjeftinijih automobila. Totalno je zakočio sa prodajom „punto“, koji je „nosio“ prodaju dok je bilo subvencionisanih kredita - ocenjuje Miloš Petrović, predsednik Asocijacije uvoznika automobila i delova Srbije. - S druge strane, očigledno, da za luksuz nema zime.

Iako spadaju u takozvanu „premijum“ klasu automobila „Audi“, BMV, „Mercedes“ i „Porše“ su, na primer, prema podacima koji su bili dostupni „Novostima“, prodali čak nešto više automobila u prvih deset meseci ove nego u istom periodu prošle godine.

Zato i ne čudi da na Salonu u Beogradu prvo „planu“ najskuplji modeli i da većina bude plaćena u gotovom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik